Телефон 21 12340080

Κοριός

Εμφάνιση φίλτρων
Ταξινόμηση κατά Θέση
 • Όνομα
 • Μοναδος
Εμφάνιση από 40
 • 80
 • 100
 
11,50 €

Παγιδα χωρις δηλητιροση 10 τεμ

 
24,40 €

κοριών παγίδα επιφάνεια της Bugo στερεά του.

 
25,00 €

κοριών παγίδα επιφάνεια της Bugo Soft είναι

Ταξινόμηση κατά Θέση
 • Όνομα
 • Μοναδος
Εμφάνιση από 40
 • 80
 • 100

Κοριός

Οι κοριοί έντομα παρασιτικά, αιμομυζητικά, άπτερα. Συναντώνται σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο κοριός είναι έντομο μεγέθους 4-7 mm. Στους κοριούς περιλαμβάνονται πολλά είδη, δύο όμως μόνο έχουν ιατρικό ενδιαφέρον, καθόσον παρασιτούν τον άνθρωπο, το είδος Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού: bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών). Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Τα είδη των κοριών:

κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius)
τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus)
κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus)
κοριοί των πουλερικών (Haematosiphon inodora)
Κοριοί – Χαρακτηριστικά

Πόσο μεγάλοι είναι οι κοριοί; Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με τους κοινούς κοριούς (Cimex lectularius). Οι κοινοί κοριοί προσβάλλουν χώρους με παρουσία ανθρώπων και κυρίως τα υπνοδωμάτια. Το μήκος των ενήλικων κοριών είναι 4 – 5 mm και το πλάτος τους 1,5 – 3 mm. Έχουν χρώμα κοκκινωπό ή ανοικτό καφέ και είναι έντομα άπτερα (δεν μπορούν να πετάξουν). Ο κοριός μεγαλώνει σταδιακά μετά την έξοδό του από το αυγό. Ο κύκλος ζωής τους μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις διαθέσιμες πηγές τροφής (παρουσία ανθρώπων ή άλλων θηλαστικών).

Το Σχήμα Των Κοριών

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου μήλου. Όταν τρέφονται με αίμα το μέγεθός τους αυξάνεται σημαντικά και το σχήμα τους αλλάζει.

 • έχουν στρογγυλό σχήμα σώματος
 • όταν τραφούν το σώμα τους μεγαλώνει και το σχήμα τους γίνεται οβάλ
 • έχουν 6 πόδια
 • έχουν επίπεδο πεπλατυσμένο σώμα
 • έχουν δύο κεραίες
 • δεν έχουν φτερά

Είναι έντομο νυκτόβιο, καθώς δραστηριοποιείται τη νύκτα όταν οι άνθρωποι κοιμούνται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε ρωγμές τοίχων, στο σοβατεπί, στα κρεβάτια, στα στρώματα, σε σχισμές, σε ξύλινα έπιπλα, σε κορνίζες, σε πίνακες κ.α..

Ο Βιολογικός κύκλος των κοριών περιλαμβάνει επτά στάδια. Το στάδιο του αυγού, πέντε νυμφικά στάδια και το τελικό στάδιο του ενήλικου ακμαίου. Τα αυγά των κοριών είναι λευκά με ένα απαλό κρεμώδες χρώμα και είναι δύσκολα ορατά με γυμνό μάτι αφού έχουν μήκος μικρότερο του ενός χιλιοστού. Το 1ο στάδιο της νύμφης όταν εξέλθει από το αυγό έχει μήκος περίπου μισό χιλιοστό.Η ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου διαρκεί από 5 έως 10 εβδομάδες και οι ενήλικοι ζουν κατά μέσο όρο 1 χρόνο (6 – 18 μήνες). Οι ενήλικοι κοριοί τρέφονται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ζωής τους. Κάθε 3 – 7 μέρες μεταβάλλονται ανάλογα με τη θερμοκρασία και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Τα ενήλικα θηλυκά χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις αίματος για την παραγωγή των αυγών, ενώ τα αρσενικά τρέφονται λιγότερο. Τα νυμφικά στάδια διαρκούν από 4 εώς 24 μέρες ανάλογα με την θερμοκρασία, την διαθεσιμότητα τροφής και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ενήλικα θηλυκά όταν τρέφονται με αίμα παράγουν κατά μέσο όρο 3 -5 αυγά καθημερινά. Δηλαδή περίπου 500 αυγά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Όμως οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες. Παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους όπως στρώματα, σοβατεπί, ρωγμές στους τοίχους, τάβλες του κρεβατιού, από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.

ια πολλούς μήνες. Παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους όπως στρώματα, σοβατεπί, ρωγμές στους τοίχους, τάβλες του κρεβατιού, από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.Οι κοριοί κατά τη διάρκεια αντίξοων κλιματικών συνθηκών ή έλλειψης τροφής βρίσκονται σε διάπαυση. Μία κατάσταση όπου ο μεταβολισμός τους υπολειτουργεί και τους βοηθάει να επιζήσουν μέχρι να “ξυπνήσουν” μέσω διάφορων ερέθισμάτων όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ύπαρξη θερμόαιμου οργανισμού στο χώρο και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή και να τραφούν.

Όσο νωρίτερα ανιχνεύσετε τους κοριούς, τόσο λιγότερο τραυματική θα είναι η εμπειρία σας για να απαλλαγείτε από αυτούς.
Η καταπολέμηση των κοριών επιτυγχάνεται με συνήθη μέτρα καθαριότητας και υγιεινής, όπως η εξάλειψη των ρωγμών και χασμάτων στους τοίχους και σε έσχατη ανάγκη την εφαρμογή υπολειμματικών εντομοκτόνων σε επιφάνειες, που είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών, όπως τα κρεβάτια και οι ραφές των στρωμάτων.