Έλεγχο Των Δενδρομυωξός

23 είδη

ανά σελίδα

Δενδρομυωξός: ένα μικρό τρωκτικό που ζει στα δέντρα

Ο δενδρομυωξός είναι γνωστός στον κόσμο κυρίως των ορεινών περιοχών με δασικές εκτάσεις. Η μορφή του μοιάζει με αυτή μικρόσωμου σκίουρου, όμως, ενώ και τα δύο ζώα ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών, οι σκίουροι ανήκουν σε διαφορετική οικογένεια από τους δενδρομυωξούς.

To πρώτο συνθετικό του επιστημονικού ονόματος του δενδρομυωξού (Dryomys) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις δρυς και μυς, περιγράφοντας ένα είδος «ποντικού» που απαντάται σε δέντρα δρυός, ενώ το δεύτερο συνθετικό (nitedula) είναι η λατινική λέξη που περιγράφει το συγκεκριμένο ζώο. Η κοινή ελληνική ονομασία (δενδρομυωξός) είναι συνθέτη από τις λέξεις δένδρο+μυς+οξιά, ομοίως περιγράφοντας έναν «ποντικό» που ζει σε βελανιδιές. Πάντως η γενική μορφή του χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «συμπαθητική» -αν και τρωκτικό- και γενικά αποδεκτή από το ευρύ κοινό.

Ο δενδρομυωξός είναι ένα μικρού μεγέθους θηλαστικό και από τα μικρόσωμα είδη των μυωξών. Το είδος εξαπλώνεται στη ανατολική Ευρώπη και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το σώμα του φτάνει το μήκος των 13 εκατοστών, η ουρά μέχρι και τα 9,5 εκατοστά και βάρος μέχρι και τα 60 γραμμάρια. Το σώμα είναι επίμηκες και κυλινδρικό, με το κεφάλι να συνδέεται με μη διακριτό αυχένα με το σώμα, και έχει μακριά τριχωτή και φουντωτή ουρά. Τα μάτια του είναι σχετικά μεγάλα και τα αυτιά μικρά για τρωκτικό, με μια χαρακτηριστική μαύρη λωρίδα που ξεκινά από τα μουστάκια και μέσω των ματιών φτάνει μέχρι τα τη βάση των αυτιών. Το χρώμα του τριχώματος είναι ραχιαία από καστανό/κιτρινωπό, καστανό/κοκκινωπό ή και γκρίζο, κοιλιακά είναι ανοικτόχρωμο γκρίζο και η ουρά είναι γκριζωπή με λευκόχρωμη άκρη. Διαβιεί σε ποικιλία οικοτόπων, όπως δάση φυλλοβόλων, κωνοφόρων ή και μικτά. Είναι νυκτόβιο ζώο, δημιουργεί σε κοιλότητες δέντρων, ανάμεσα στα κλαδιά ή και σε σχισμές βράχων μια φωλιά με μία είσοδο που πλέκει με τρίχες, πούπουλα, βρύα και φυτά. Είναι κυρίως φυτοφάγος καθώς καταναλώνει καρπούς, φρούτα, λειχήνες, ρίζες, αλλά τρώει και έντομα και τις προνύμφες τους. Τους χειμερινούς μήνες πέφτει σε χειμερία νάρκη ανάλογα με τη διάρκεια και τη δριμύτητα του χειμώνα σε κάθε περιοχή.

Η προστασία του δενδρομυωξού σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επαρκής καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους ορισμένων συμβάσεων και νόμων ενώ προστατεύεται και σε εθνικό επίπεδο. Οι άμεσες απειλές στο συγκεκριμένο είδος δεν είναι σημαντικές, ίσως και εξαιτίας του νυχτερινού τρόπου ζωής του. Σημαντικές είναι οι έμμεσες πιέσεις που υφίσταται ο δενδρομυωξός με τη συνεχή απώλεια δασικών εκτάσεων λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και συνεπώς την απώλεια της φυσικότητας του περιβάλλοντος μέσω τη συρρίκνωσης, υποβάθμισης και κατακερματισμού των οικοτόπων που διαβιεί το είδος.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού περιλαμβάνει τον δενδρομυωξό στον κατάλογο των θηλαστικών. Η παρουσία του σε δασικές εκτάσεις ορεινών περιοχών θα γίνει αισθητή μόνο από στον επισκέπτη ή τον κάτοικο της περιοχής που θα κινηθεί στις περιοχές αυτές κατά τις νυχτερινές ώρες και θα ακούσει τους χαρακτηριστικούς ήχους του δενδρομυωξού καθώς κινείται στα δέντρα «εκτελώντας» τις καθημερινές νυχτερινές εργασίες του.